YOĞURT NEDİR?

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu ile elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.

Yoğurdun ilk olarak kimler tarafından üretildiği ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihsel anlamda ise yaklaşık 6.000 yıldır yoğurt tüketildiği tahmin edilmektedir. Dünyaya yoğurdu tanıtan Türklerdir. Türk kabile hayatında kültürel olarak yoğurt sürekli olarak yapılırdı. Yoğurdun adı Türkçe olup neredeyse tüm dillerde Yoğurt adı ile anılmaktadır. 1990 lar ve 2000 lerden sonra ABD ve Avrupa ülkelerinde marketlerde satılmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Bugün, yoğurdun birçok çeşit mevcuttur.
Avrupa'nın yoğurt ile tanışması ise Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Fransa kralı I. Fransuva’nın ateşli bir bağırsak hastalığından şikayetine üzerine yoğurt göndermesi ile olmuştur. Kral hemen iyileşip ayağa kalkınca yoğurt da Avrupa’da meşhur olmuş ve şifalı yiyecek olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Yoğurdun şifa verici özelliği Türkler arasında yüzyıllardır biliniyordu.

Normal hayvan sütlerinden yapılan yoğurt çok zengin bir besin olarak kabul edilir. Yüksek kalsiyum oranı, riboflavin (B2), kobalamin (B12), piridoksin (B6) gibi vitaminler ve protein içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve en besleyici gıda maddelerindendir.
Muhtelif bitkilerin sularından yapılanlar yoğurt olarak adlandırılamazlar. Çünkü yoğurt oluşması için laktik asit bakterilerinin laktozu dönüştürmesi ve fermente etmesi gerekir. Bu açıdan Soya sütü, v.s. bitki sütlerinden mayalandığı iddia edilen fermente içecekler yoğurt değildir.
Barındırdığı yararlı probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak ve mideyi korur, zararlı atıkların vücuttan atılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir vücudun bakteri ve virüslere karşı direncini artırır. Yoğurt yapmak için sütü en az 80 °C dereceye kadar kaynatmak gereklidir. Bu aynı zamanda zararlı bakterilerin ve virüslerin de ölümünü sağlar. Bundan sonra 45 °C kadar soğutulur ve daha sonra maya kültürü ilave edilir. Fermantasyon için 5-7 saat beklenir.

BİODESİS PROBİYOTİK YOĞURT MAYASI NEDİR?

Biodesis Yoğurt Mayası evde yoğurt yapımı için pratik bir çözüm sağlayan, her paketinde aynı probiyotik bakterileri aynı miktarlarda bulundurduğu için kontrollü fermantasyon imkanı veren, sağlıklı ve hijyenik , canlı probiyotikler ve laktoz karışımından oluşan bir yoğurt mayasıdır.

NİÇİN BİODESİS PROBİYOTİKLİ YOĞURT MAYASI?

Yoğurt tüketirken hedeflenen kalsiyum, başta olmak üzere zengin mineraller çeşitlerini, eser elementleri, protein, yağ, ve muhtelif vitaminlerini almak kadar sağlığımız için çok çok önemli olan Probiyotikleri de almaktır. Köylerde mayalanan geleneksel yoğurtlar yararlı bakteriler açısından zengindir. Halbuki kentlerde yaşayan ve doğal yoğurda ulaşamayanlar için önemli bir sorun var. Fabrikasyon olarak üretilen ve marketlerde satılan yoğurtların üretim aşamasında uygulanan UHT veya pastörizasyon işlemi sütün içinde bulunan birçok vitamin ve mineral değerlerini azaltırken sağlığımız için çok gerekli olan yararlı probiyotiklerin tamamının ölmesine ve kaybına neden olur. Biodesis Probiyotikli Yoğurt Mayası evinizde probiyotiklerden zengin, sağlıklı, hijyenik, geleneksel köy yoğurdu mayalanabilmesi için hazırlanmıştır.

BİODESİS PROBİYOTİKLİ YOĞURT MAYASININ İÇERİĞİ?

1gr'lik her pakette

  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium animalis spp.lactis

Probiyotik bakterileri her saşede başlangıçta 10 milyar gibi yüksek bir miktarda içermektedir.
Ancak işin en güzel ve en olumlu tarafı yoğurt mayalandıktan sonra probiyotik bakteriler yoğurt içinde çoğalmaya devam ederler. Bu artış yaklaşık olarak 48-72 saat sonra yoğurdun içinde bulunan probiyotiklerin 3-3,5 katına çıkmasını sağlar.
Bu bakteri artışı evde mayaladığımız yoğurdu çok daha sağlıklı ve kıymetli yapmaktadır.
Biodesis Probiyotikli Yoğurt Mayası ile Geleneksel Köy Yoğurdunu artık kentlerde evlerimizde de mayalamak imkanına kavuşuyoruz.

BİODESİS PROBİYOTİKLİ YOĞURT MAYASININ KULLANILIŞI:

  • Yoğurt yapacağınız sütü 10-15 dakika karıştırarak kaynatın (pastörize kutu süt kullanıyorsanız kaynatmanıza gerek yoktur). Sütün soğumaya başlamasından bir müddet sonra yarım su bardağı sütü bir kenara alınız.
  • Bardaktaki süt mayalama sıcaklığına (45 ℃) düştüğünde bir paket Biodesis Probiyotikli Yoğurt Mayasını bardağın içindeki süte katarak karıştırın ve kenarda beklemeye bırakın. Ana sütünüzün mayalama sıcaklığına (45 - 47 ℃) gelene kadar soğumasını bekleyin.
  • Ön mayalama yaptığınız yarım bardak sütü tenceredeki istenilen sıcaklığa düşmüş olan ana sütünüze (45-47 ℃) karıştırarak ilave edin.
  • Tencerenin ağzını kapatıp ısısını kaybetmeyecek şekilde etrafını iyice sarın. 6 - 7 saat mayalanmasını bekledikten sonra buzdolabına koyun.
  • Yoğurdunuzu, buzdolabında 12 saat beklettikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun.
  • BİODESİS PROBİYOTİK YOĞURT MAYASI her pakette 5 adet şase içermektedir. Her şase1 gram olup bir şase 3 kiloya kadar sütü mayalamak için yeterlidir.
    Bir kutu maya ile 15 kg yoğurt mayalayabilirsiniz. Açılan paketi bir seferde tüketmeniz önerilmektedir.

    PROBİYOTİKLER HAKKINDA KISA GENEL BİLGİLER:

    Mikrobiyotamızda, özellikle de kalın bağırsaklarımızda yerleşen probiyotik mikroorganizma sayısı yaklaşık 100 trilyon civarındadır.
    İnsan sağlığı mikrobiyotamızdaki dost probiyotik bakteriler ile hastalık yapan patojen mikroorganizmalar arasındaki denge ile doğrudan orantılıdır.
    Bilindiği gibi probiyotikler patojen bakterileri etkisiz hale getirmekte, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, sindirim sistemini düzenlemekte ve hastalıklarla savaşan T hücrelerini aktifleştirmektedir.
    Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için sağlıklı beslenmek, karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durmak, sigara içmemek, düzenli spor yapmak şarttır.
    Sağlıklı beslenme denildiğinde de Akdeniz tipi beslenme, esansiyel aminoasitlerden zengin kaliteli protein tüketmek, vitamin ve minerallerden zengin sebzeler tüketmek, Lifli yiyeceklere önem vermek ve en önemlisi de Probiyotiklerden zengin yiyecekleri sofralarımızdan hiç eksik etmemektedir.

    Bu yiyeceklerin başımda da evde mayalanmış YOĞURT ve KEFİR gelmektedir. Ev turşusu, sirke, boza, şıra, probiyotiklerden çok zengin yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

    Probiyotiklerden zengin yiyeceklerle beslenmek, insan sağlığı için çok önemlidir. Ancak artık eskisi kadar probiyotiklerden zengin yiyeceklerle beslenememekteyiz. Günümüzde modern üretim teknikleri ile üretilen besinler probiyotikler açısından fakirdir.
    Bu nedenle probiyotik içeren doğal besinlerin tercih edilmesi insan sağlığı açısından çok önemlidir.
    En fazla tüketilen süt ürünlerinin başında gelen yoğurt, eski çağlardan beri hastalıkları tedavi etmek için kullanılmış ve sağlıklı yaşamın iksiri olarak tanımlanmıştır. Yoğurt, her yaş grubundaki bireyler için günlük beslenmede vazgeçilmez bir yiyecek olmalıdır.

    Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Probiyotikleri tarif ederken ağızdan alındığında kolona ( kalın bağırsağa ) kadar canlı ulaşabilen (mide asidine ve safra tuzlarına dayanıklı ) ve konakçının sağlığına olumlu katkıları olan canlı mikro organizmalar olarak tarif etmektedir.
    Her insanda 1,5-2 kg ağırlığa sahip yaklaşık 100 trilyon probiyotik bakteri bulunduğu göz önüne alınırsa mikrobiyotadaki probiyotikleri takviye ederken ve güçlendirirken çok yüksek miktarda almanın önemini de kavramış oluruz.